Anmälan stänger

00

DAGAR

00

H

00

MIN

00

SEK

13 VECKORS ONLINEKURS

YOGA FÖR AVSLAPPNING I BÄCKENBOTTEN


Minska långvarig överspändhet och värk i bäckenbotten hemma i trygghet 

 

Den här kursen har stängt för anmälan. Du kan gå med på väntelistan och bli meddelad när kursen går igen.

GÅ MED PÅ VÄNTELISTAN

13 VECKORS ONLINEKURS

YOGA FÖR AVSLAPPNING I BÄCKENBOTTEN


Minska överspändhet och värk i din bäckenbotten hemma.


Kursen har stängt för anmälan. Du kan gå med på väntelistan och bli informerad om när den går igen.

GÅ MED PÅ VÄNTESLISTAN

Knipträning är inte lösningen på dina problem

Har du fått höra att du bara behöver knipa lite till så kommer dina problem försvinna?

Jag också.

De första sex månaderna efter min förlossning hade jag så ont i min bäckenbotten att jag knappt kunde gå och allt jag fick höra var att jag skulle fortsätta knipa.

Den felaktiga “rehabiliteringen” ledde enbart till ökad smärta och kramp i min bäckenbotten.

Jag kunde inte sova under nätterna på grund av smärtan, trots att jag tog mycket smärtstillande, och de kraftiga urinträngningarna gjorde att jag behövde gå på toaletten flera gånger i timmen.

Varje gång jag reste mig ur sängen väckte jag min dotter. Hela familjen påverkades med andra ord av mina underlivsproblem.

Vården har en tendens att ordinera knipträning för alla möjliga underlivsproblem. Det ger sanning till ordspråket “Om det enda du har är en hammare så ser allt ut som en spik.” Om knipträning är det enda verktyg du har kommer du att använda dig av det för att försöka bota alla underlivsbesvär, hur olika de än må vara.

Det är en viktig sak du måste veta:

Om du är spänd och har ont i ditt underliv ska du inte knipträna utan slappna av.

När jag till sist insåg det tog jag yogan till hjälp och min smärta försvann. 

Det finns många olika tekniker, annat än inre massage, för att slappna av i bäckenbotten och därmed minska smärtan.

Yogan är ett fantastiskt verktyg för att hitta avslappning och lugn i kroppen.

Studier har visat att yoga kan lindra långvarig bäckensmärta och samtidigt förbättra patienternas livskvalitet*. 

Dessutom har forskning visat att yogapraktik sänker ångestnivåer och förbättrar sömnen, vilket är viktigt för personer med smärtproblematik.

Jag vet att det kan kännas överväldigande och vara svårt att veta var man ska börja och det är precis därför jag har skapat onlinekursen Yoga för avslappning i bäckenbotten.

I den här 13-veckorskursen kommer jag att leda dig steg för steg genom övningar och ge dig de verktyg du behöver för att på egen hand minska spändhet och värk i din bäckenbotten. 

När värken väl minskar kommer du kunna vara mer aktiv igen, kanske kunna cykla, rida och kunna ha sex igen utan att behöva uppleva smärta. Helt enkelt få en förbättrad livskvalitet.

Under den här kursen kommer du att lära dig:

 • Kroppsbaserade verktyg som gör att du på egen hand omedelbart kan minska spändhet och smärta både inuti och runt omkring ditt bäckenet
 • Att bli din egen bästa massageterapeut genom att lära dig triggerpunktsmassage för muskelfascian (Self Myofascial Release) som kommer ge dig och din bäckenbotten en direkt lättnadskänsla. Detta är en metod du själv kan göra var som helst och när som helst, utan att du behöver vara beroende av någon annan
 • Kraftfulla, men ändå enkla, fysiska övningar som sträcker ut bäckenets, sätets och höftens muskler så att du kan röra dig lättare och känna dig mer bekväm i kroppen
 • Stressreducerande yogatekniker som tar bort oro, ångest och stress i din kropp och bryter smärtcykeln så att du kan resa dig upp från yogamattan och känna att du mår bättre
 • Utforskande somatiska metoder som gör att tryggheten och kroppsmedvetenheten ökar i din kropp, så att ditt nervsystem lugnas och musklerna kan släppa taget
 • Bäckenbottenövningar som stärker bäckenbotten och skapar balans och stabilitet till ditt bäcken - utan att trigga överspändhet och ökad smärta
 • Ett urval av skonsamma yogapositioner som stärker musklerna som stöttar bäckenet så att din bäckenbotten får avlastning 
 • Effektiva andningsövningar för bäckenbotten som gör att du omgående kan få den att slappna av även om du har ont om tid 
 • Hur du förbättrar hållningen i vardagen - sittande, stående och liggande, vilket skyddar ditt bäcken och minskar muskelspändhet

Kommer det här programmet fungera för mig?

En del kvinnor har, liksom du, varit osäkra på om den här kursen är rätt val för kroppen.

Jag bryr mig oerhört mycket om mina deltagare och jag är så glad när jag ser deras förbättringar och genombrott:

Vem är kursen till för?

Den här programmet är för kvinnor/personer med vagina som:

 • Lider av kronisk överspändhet i bäckenbotten, vilket orsakar dem irritation, smärta och/eller sveda
 • Är trötta på att leva med smärta och vill förändra detta i grunden...en gång för alla
 • Har tröttnat på att enbart må bra och känna sig avslappnade efter de varit hos massören och istället vill ha kunskapen och verktygen att på egen hand omedelbart minska överspändhet och smärta i sina bäcken
 • Inte längre vill "delegera" ut sina kroppar och läkning till olika behandlare/terapeuter utan vill lära sig att bli experter på sina egna kroppar och sin egen läkningsprocess
 • Verkligen vill öka sin livskvalitet och själva kunna bryta smärtcykeln så att de kan njuta av aktiviteter som de tycker om utan att behöva oroa sig för ökad smärta eller bakslag
 • Vill känna sig självsäkra i sina kroppar så att de kan komma tillbaka till sina vanliga liv och de träningsformer de tycker om.

Symptom på att din bäckenbotten är spänd kan vara ett (eller fler) av följande besvär: smärta i bäckenet, underlivet, ljumskar, ländrygg eller svanskotan, ont av att sitta, kissnödighetskänsla, förstoppning eller svårt att kissa, ont vid samlag, oförmåga att slappna av i vaginan under sex, smärta vid gynundersökning, kan inte föra in en tampong/menskopp, knipträning gör ofta symptomen värre.  

Överspändhet i bäckenbotten kan orsakas av olika typer av problem, såsom vaginism, vestibulit, vulvodyni, förlossningsskador, endometrios, IBS, Ulcerös Colit, Crohns sjukdom, interstitiell cystit, upprepade urinvägs-eller svampinfektioner, långvarig stress, skadad svanskota, gynekologiska operationer och olika typer av trauman.

Om det finns smärta i ditt bäcken, åtföljs det alltid av muskelspänningar. Om du lägger handen på en varm platta kommer du reflexmässigt att dra bort handen. Det sker utan att du behöver tänka. Samma sak händer när du har ont i underlivet - bäckenbottenmusklerna kommer instinktivt att dra ihop sig för att skydda dig.

Därför är grunden i detta program att skapa en djup trygghet i ditt nervsystem, så att skyddsreflexen att spänna bäckenbotten lugnar ned sig, vilket i sin tur gör att din bäckenbotten och resten av kroppen slappnar av.

Det krävs att du är motiverad, beredd att prioritera dig själv och lägga ned tid på övningarna som kommer att nedreglera ditt nervsystem så att du en gång för alla kan bryta smärtcykeln. Känner du att du inte har tid att ta hand om dig själv just nu är kursen inte för dig.

Programmet är utformat för personer med överspändhet i musklerna i och kring bäckenet. Kursen är inte lämplig för personer med foglossning/graviditetsrelaterad bäckensmärta. 

Det här programmet ersätter inte behandling av gynekolog eller fysioterapeut, utan är ett komplement till annan vård.

Det här programmet tar ett helhetsgrepp om bäckensmärta genom att kombinera nervsystemsreglering med effektiva avslappningsövningar för bäckenbotten.

Vad kommer kursen ge dig?

Vid långvarig smärta känner man sig inte trygg och vill ofta fly från den egna kroppen. Den konstanta stressresponsen gör att kroppen har svårt att slappna av. Ditt nervsystem har blivit hyperaktivt och väldigt känsligt för andra människors kritik, emotionella triggers och annan negativ stimulans från din omgivning.

Att lida av långvarig smärta kan göra att kroppen känns som en krigszon. Du kanske upplever att din kropp har svikit dig och att kroppen, som en gång var en trygg plats, nu är ett fängelse. Att känna sig inlåst i en kropp som inte fungerar som man vill gör ofta att man känner sig ledsen, frustrerad och besviken.

Om du känner igen dig i det här vill jag att du ska veta att det är förståeligt att du känner som du gör. Ilskan, frustrationen och ledsamheten är logiska reaktioner på långvarig spändhet och smärta.

En grundpelare i det här programmet är därför att förändra hur ditt nervsystem uppfattar världen, dig själv och din kropp genom att använda stressreducerande yogatekniker, (från den traumaanpassade yogan) som sänker de fysiologiska stressreaktionerna, tillsammans med avslappningsövningar för bäckenbotten.

På det viset kommer dina muskler verkligen kunna slappna av och smärtcykeln kan brytas - en gång för alla. Du kan stretcha och massera bäckenbotten hur mycket som helst, men om kroppen är konstant stressad kommer känslan av lindring inte ha en långvarig effekt.

Det finns en uppsjö av appar och program för knipträning, men ingen kurs som enbart fokuserar på avslappning i bäckenbotten och att skapa trygghet i kroppen.

Förrän nu.

Den här kursen hjälper dig att:

 • Minska spändhet och smärta i musklerna i och kring bäckenet på egen hand utan att vara beroende av någon annan
 • Öka tryggheten i kroppen så att du kan må psykiskt och fysiskt bättre 
 • Skapa bättre kontakt med din bäckenbotten så att du har mer kontroll över den i vardagen
 • Bygga mer stabilitet i musklerna i och kring bäckenet utan att använda isolerade knipövningar
 • Minska stress, oro och ångest så att du mår bättre och även sover bättre
 • Få en bättre kunskap om din bäckenbotten och en ökad kroppsmedvetenhet 
 • Skapa en förståelse för vad som kan trigga överspändheten och hur du kan undvika detta
 • Skonsamt öka styrkan i bäckenbotten och i hela kroppen utan att trigga överspändhet och ökad värk
 • Hitta gemenskap och stöd hos kvinnor som har liknande besvär
 • Känna dig mindre ensam genom att vara en del i en intim grupp med kvinnor som går igenom samma resa som du
 • Öka din livskvalitet så att du inte behöver begränsas lika mycket av dina bäckenbottenproblem i vardagen
 • Återfå självförtroendet i kroppen så att du inte längre är rädd för att röra på dig

Om du är redo att minska spändhet och smärta i ditt bäcken och må bättre så anmäl dig till kursen nu.

ANMÄL DIG

Kursens upplägg

Vecka 1-6: Slappna av i musklerna/minska smärtan

De första 6 veckorna kommer vi att fokusera på avslappningsövningar och stretcher för bäckenbotten och omkringliggande muskelgrupper så att spändheten och värken minskar. Du kommer att lära dig andas funktionellt så att din bäckenbotten får möjlighet att sträckas ut på varje andetag du tar.

En stor del i kursen är stressreducerande yoga (med metoder från traumaanpassad yoga) som ökar tryggheten i kroppen genom att aktivera det parasympatiska nervsystemet, varvid kroppen kan börja läka. 

Vecka 7-13: Stärk bäckenbotten och omkringliggande muskelgrupper

De resterande 7 veckorna på kursen kommer vi att fokusera på att bygga styrka i omkringliggande muskelgrupper och i bäckenbotten. Vi kommer att stärka magen, rumpan, insida lår och höfter så att dessa muskelgrupper kan hjälpa till att stötta bäckenet. Hela tiden kommer vi att balansera upp stärkande övningar med avslappningsövningar för att undvika att bli överspända. Vi kommer även att stärka bäckenbotten utan att använda isolerade knipövningar.

Kursdatum

Kursen börjar lördag 3:e april och pågår till fredag 2:a juli (13 veckor). Efter kursavslut kommer vi dock ha ytterligare två frågestunder, en månad respektive två månader efter kursen avslutats. Du har tillgång till kursmaterialet i 12 månader från kursstart. Detta eftersom jag vill att du ska kunna gå igenom övningarna i din egen takt. Varje lördag kl.08 under kursperioden släpps nya filmer på vår kursportal som du kan gå igenom när det passar dig.

Vad säger tidigare deltagare?

 

Jenny minskade sin smärta efter två veckor på kursen

Jenny, 40 år, hade lidit av bäckensmärta i 10 år. Efter endast två veckor på kursen märkte hon skillnad. Hör henne berätta själv genom att trycka på bilden.

 

Elina är inte lika begränsad i sin vardag

Elina, 32 år, har en förlossningsskada som gav henne problem med överspändhet i bäckenbotten. Efter kursen har hon betydligt mindre ont och är inte lika begränsad i sin vardag. 

 

Emelies vaginism är bättre

Emelie, 34 år, har vaginism som förvärrades efter en förlossning. Kursen har bidragit till att hon fått betydligt mindre ångest och oro, en ökad kroppsmedvetenhet, att hon kan få ordentligt med luft när hon andas och att överspändheten och vaginismen är betydligt bättre.

 

Emelie har kunnat sluta med sömntabletter

Emelie, 30 år, har en förlossningsskada som gett henne svår smärta i svanskotan, oro och sömnsvårigheter. Redan tre veckor in på kursen började hon sova bättre och kunde sluta med sömntabletter. Smärtan i svanskotan är betydligt bättre och hon har veckor då hon till och med är helt smärtfri.

 

Lotta har minskat tyngdkänslan och värken i bäckenbotten

Lotta, 34 år, led av smärta och tyngdkänsla i bäckenbotten orsakat av stress. Tack vare kursen har hon betydligt mindre ont, har blivit mer medveten om när hon spänner sig i vardagen och hon har lärt sig att korrigera sin hållning så att hon inte spänner bäckenbotten.

 

Amanda har blivit expert på sin egen kropp

Amanda, 38 år, lade ned otroligt mycket tid och pengar på akupunktörer, massageterapeuter, kiropraktorer och fysioterapeuter. Tack vare kursen har hon slutat att enbart förlita sig på att andra ska fixa hennes kropp eftersom det gjorde henne sårbar. Hon har istället på egen hand kunnat minska smärtan och spändheten och hon mår även psykiskt bättre med en ökad livskvalitet på köpet.

 

Kursens innehåll


13 moduler med gediget videomaterial

Över 50 videofilmer med övningar, meditationer, teori och yogapass utspridda på 13 moduler/13 veckor.


Textfiler att ladda ned

Nedladdningsbara pdf-filer som du kan skriva ut där övningarna beskrivs i text.


Frågestund varannan vecka

Frågestunder i grupp med Frida varannan vecka under kursperioden samt en månad respektive två månader efter kursavslut. Totalt 8 frågestunder. Frågestunderna spelas in och sparas 12 månader i Facebookgruppen så du kan titta på dem senare om du inte kan närvara live.


Facebookgrupp

Facebookgrupp för stöd och gemenskap under kurstiden med kvinnor som har lika problem.


Bonusmaterial

I bonusmaterialet använder vi sugrör och ballonger för att stärka bäckenbotten. Det är lika roligt som det låter!


Tillgång till materialet i 12 månader

Kursen pågår i 13 veckor men du har tillgång till videomaterialet i 12 månader från och med kursstart.

Din investering

En betalning

6495 kr

 • 13 moduler med över 50 videofilmer
 • Nedladdningsbara pdf-filer med beskrivning av övningar
 • Frågestund varannan vecka (8 stycken) med Frida 
 • Tillgång till materialet i 12 månader
 • Facebookgrupp för stöd och gemenskap där Frida stöttar och svarar på frågor
KÖP NU

Antingen betalar du kursen på en gång och sparar 600 kr eller så betalar du kursen i tre delbetalningar på 2365 kr vardera. Klicka här för betalningsplan.

Kan de så kan du...

Vanliga frågor och svar

Hej, jag heter Frida Trönnberg

Jag har skapat den kurs jag önskar hade funnits när jag hade problem med överspändhet och smärta i bäckenbotten.

Det fanns ingen hjälp för mig i Sverige då jag endast fick höra att jag skulle knipa. Jag sökte mig därför utanför Sverige och vidareutbildade mig inom bland annat yoga, vars övningar har gjort mig återställd. Smärtan försvann och jag kunde äntligen börja njuta av min bebis. 

Jag har opererats för min förlossningsskada två gånger och har lagt ned hundratals timmar på egen rehabilitering. Nu kan jag träna kampsport igen vilket jag inte trodde skulle vara möjligt.

Jag är Sveriges första yogalärare som har specialinriktning mot bäckenbotten. Jag har både professionell och personlig erfarenhet av hur man kan lindra överspändhet och bäckensmärta. Jag vet hur mycket bäckensmärta påverkar psyket och därför inkluderar jag även övningar från traumaanpassad yoga för att hjälpa personen att hitta trygghet i den egna kroppen.

Om din bäckensmärta minskar kan hela ditt liv förändras. Du kan börja tacka ja till att följa med på aktiviteter, du blir gladare och slipper begränsas så mycket av smärtan i vardagen.

Det finns hopp och du är inte ensam. I den här kursen kommer jag att visa HUR du gör. Jag kommer att ge dig de verktyg du behöver så att du kan hjälpa dig själv.

Om jag och mina klienter kan minska överspändhet eller till och med bli av med den helt, så kan du!

Anmälan stänger

00

DAGAR

00

H

00

MIN

00

SEK

Forskning visar att yoga lindrar långvarig bäckensmärta och förbättrar patienternas livskvalitet:

*Russel, Natalie et al. Effects of Yoga on Quality of Life and Pain in Women with Chronic Pelvic Pain: Systematic Overview and Meta-Analysis. Journal of Women’s Health Physical Therapy.